Panouri solare pentru incalzirea apei din piscine, OKU Germania
Panouri solare OKU
Panouri solare de incalzit apa in piscine, OKU, Germania
CUNOASTETI PROBLEMA !
O piscina fara incalzire nu atinge o temperatura buna decat 4-6 saptamani in sezonul estival. Aceasta exploatare este minima in raport cu investitia si costul functionarii. Incalzirea piscinei cu energie conventionala este foarte costisitoare si poluanta.
Din aceste motive, utilizarea energiei solare pentru incalzirea apei din piscine este ideala. Cum nu este nevoie de temperaturi exterioare ridicate, ci doar de incalzirea unor mari cantitati de apa, sistemul solar cu panouri OKU, sistem cu flux foarte mare, este corespunzator acestor temperaturi scazute din timpul primaverii si toamnei.Obtinem astfel un randament maxim. Gustati placerea unei piscine cu o temperatura buna, gratie incalzirii apei din piscine cu panourile solare OKU.
SUPRAFATA NECESARA CU PANOURI SOLARE OKU
Se recomanda, ca suprafata panourilor solare sa fie de min. 60 % din suprafata piscinei, in conditiile in care se asigura o inclinare a panourilor de 45 grade si orientarea acestora este spre sud. În comparaţie cu o piscina neincalzita, incepand cu primele zile insorite din primavara si pana spre sfarsitul toamnei, se câstiga de la 4 la 7°C.
DEBITUL POMPEI DE RECIRCULARE
Pompa de recirculare existenta, ar trebui sa aiba un debit de la 150 la 250 l/m2/ora. In situatia in care, diferenta de nivel intre pompa de recirculare si panouri este mai mare de 5-6 m, se recomanda folosirea unei pompe suplimentare de circulare a apei din piscina prin panourile solare.
CU SAU FARA AUTOMATIZARE ?
Sistemul solar cu panouri OKU poate functiona in doua moduri:
- cu automatizare
- fara automatizare
In cazul functionarii cu automatizare, sistemul cuprinde o vana tripla electrica si un controler de temperatura cu 2 senzori. Practic, beneficiarul seteaza pe controler temperatura dorita pentru apa din piscina iar acesta deschide sau inchide circuitul apei prin panouri.
In cazul functionarii fara automatizare, beneficiarul este cel care actioneaza manual o vana (robinet) cu trei cai, care permite sau nu permite trecerea apei prin panouri.